Dutch Article: Aanscherping kennismigrantenregeling nav misbruik: einde aan payrollen en uitzenden?
Afgelopen week heeft minister Faber van Asiel en Migratie aangekondigd de kennismigrantenregeling aan te scherpen. Van de uitleen methodes uitzenden en payrollen is geconstateerd dat zij gevoelig zijn voor misbruik. Denk aan schijnconstructies, onvoldoende loonbetaling, en kwetsbare arbeidsomstandigheden voor kennismigranten. Ook vormen statelijke actoren steeds vaker een risico door gebruik te maken van economische middelen om technologie of kennis van strategisch belang te verkrijgen. Dit vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid.
De kennismigranten regeling moet worden toegespitst op kennismigranten die daadwerkelijk nodig zijn voor de Nederlandse kenniseconomie. De kennismigrant moet in beginsel rechtstreeks in dienst zijn bij de erkend referent waar de kennismigrant werkzaam is.
Hier zullen een aantal uitzonderingen voor gelden:
In afwachting op de beslissing op de aanvraag voor het verkrijgen van het erkend referentschap. Dit geldt ook wanneer tijdens fusies of overnames, het erkend referentschap opnieuw ingediend moet worden
Innovatieve start-ups die in het in het begin nog niet kunnen voldoen aan alle voorwaarden voor het erkend referentschap. De RVO beoordeelt of een start-up aan deze criteria voldoet en gebruik kan maken van deze uitzondering
De verblijfsvergunning zal in het geval van deze uitzonderingen, niet langer dan voor twee jaar worden verleend. Verder zullen er voor de erkend referent die als uitlener optreedt aanvullende voorwaarden en plichten geïntroduceerd worden.
Einde payrollen van kennismigranten?
Het payrollen of uitzenden van kennismigranten zal dus aanzienlijk veranderen, maar het wordt niet afgeschaft. Het is afwachten op meer concrete informatie, zoals per wanneer de nieuwe regels van kracht zullen zijn. Wat betekent het bijvoorbeeld voor werving & selectie i.c.m. detachering? Wanneer ben je voor de RVO een start-up die aan de uitzonderingsregeling voldoet? Het zal zeer waarschijnlijk ook een forse toename van aanvragen voor referentschap betekenen. Dit zal ongetwijfeld weer impact hebben op de doorlooptijd van beslissingen van de IND. Wellicht dat de 2 jaar uitzonderingsperiode daar ook wel op gebaseerd is?
BlueStone
Met BlueStone zullen we ons blijven richten op diensten voor kennismigranten. Het voorkomen van misbruik vinden wij volkomen vanzelfsprekend en juichen de aanvullende voorwaarden en plichten toe. Wat ons betreft wordt dit onderdeel van de NEN certificering.